Kell a lokálpatriotizmus Magyarországra?

Nehéz belekezdeni ebbe a bejegyzésbe, hiszen rengeteg dolog kavarog a fejemben ezzel a témával kapcsolatban. Amikor elkezdtem ezt a blogot, az volt a célom, hogy bemutassak különböző magyar termékeket, alkotókat, a kozmetikumoktól kezdve a divaton át egészen az étkezésig. Lassan egy éves a blog, így egy kicsit összefoglalónak is szánom ezt az írást.

Nem szeretnék úgy tenni, mintha nem lennék tisztában azzal, hogy a magyar dizájner termékek nagy része nem az átlag fiatal, húszas éveiben járó fiataloknak vannak beárazva. Ezzel sajnos nem is tudunk mit kezdeni. Viszont minden kollekcióban, nagyjából minden márkának van egy-két darabja, amit meg lehet annyi pénzért venni, mint egy Inditex boltban, ahol azért a generációnk elég sokat megfordul. Így én ezeket a darabokat szeretném itt bemutatni, keverve őket fast fashion darabokkal. Igyekszem persze odafigyelni az ökológiai lábnyomomra, az állatok egészségére, a szegény országok szegény dolgozóira, de sajnos minden gardróbban ott pihen egy Bershka farmer, vagy egy pár H&M zokni, az enyémben is.

Ugyanez igaz a kozmetikumokra is. Az elmúlt egy év során igyekeztem a lehető legtöbb magyar, minőségi kozmetikumot használni, kipróbálni. Rá is találtam egy hidratáló krémre, amit már itt is bemutattam. Életem eddigi legtökéletesebb hidratálója, ami lassan ki fog fogyni, így nem volt kérdés, hogy újat veszek belőle.

Tegnap reggel használat közben vettem észre, hogy kevés van benne. Este pedig megláttam a posztot, amelyben leírják, hogy sajnos nem fognak tovább dolgozni ezen a márkán, mert sajnos nincs elég vásárló, a fejlesztés és a hirdetés többe kerül, mint amennyi bevételt tudnak termelni. Pedig már több éves múltjuk van, és valóban luxus minőségű krémeket készítettek természetes magyar víz felhasználásával. Nem olcsó. Egy termék ára kb. 3500-6000 forint között mozog. De ha belegondolok, hány fiatal lány vásárol a Body Shopban testvajat, ami szintén kb. 5-6000 Ft, annyira talán mégsem az.

Abba már bele se szeretnék kezdeni, hogy pl. a USE Unused márka is megszűnik Magyarországon. Igen, nekem sincs tőlük ruhám, nem az én stílusom. De miért van az, hogy megéri nekik külföldre vinni a munkát, pénzt, kreativitást, lelkesedést, és önmegvalósítást?

A környezetemben is elég sokan vannak, akik nem értik, miért foglalkozom én ennyit magyar dolgokkal. Hiszen már csak elvből sem lehet minőségi, ami magyar. Persze, ez lehet, hogy így volt 30-40 éve, amikor nem álltak rendelkezésre minőségi alapanyagok, és életvidám lelkes és motivált fiatalok, akik számára minden elérhető, mert nyitott a világ.

Szerintem igenis nagyon fontos az, hogy megmutassuk, milyen alternatívák vannak itthon, mennyire minőségi lehet egy hazai termék is, még akkor is, ha csak egy pár darab lesz mindenki otthonában, megéri ezzel foglalkozni. Legyünk mi is olyan büszkék a termékeinkre, mint az amerikaiak, vagy a németek. Együnk káposztát télen, mert olcsó, magyar és elképesztően egészséges. Süssünk máglyarakást muffin formában, mert vicces és finom. Igyunk hazai vizet, mert tökéletesen tiszta, tele van ásványi anyagokkal és vitaminokkal. Vegyünk dizájner pólót, ami annyiba kerül, mint egy ing a Zarában, mert igazi tervezők tervezik, megfizetett, humánus környezetben dolgozó varrónők varrják. Lehetne még sorolni az okokat, gazdasági oldalt is nézve, de a lényeg akkor is ugyanaz. És most, hogy a kedvenc hidratáló krémemnek már csak két hónapja van hátra, szeretném tovább csinálni, vagy még jobban csinálni a blogot és szeretném, ha ti is örömötöket lelnétek az itt töltött időben. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close